Was Smelten en Zuiveren

Was uit de ramen smelten en zuiveren doen we in drie stappen.

Stap 1: de was uit de ramen smelten

Zet de ramen in de wassmelter. Vul het stoomtoestel met gefilterd regenwater of gedestilleerd water.  Start het stoomtoestel (zet een timer bv op 1 uur). Na een tijdje komt de vloeibare was uit de uitlaat gelopen.

Maak na het smelten de ramen zuiver, verwijder het vuil met spatel (LET OP; verbrand je niet, de ramen zijn warm)

LET OP; als je gebruik maakt van gewoon leidingwater dien je het stoomtoestel te ontkalken op het einde van het gebruik.

Stap 2: De verzamelde was voor de eerste maal zuiveren

Neem een grote weckketel. Vul de ketel met +/- 15cm. regenwater.

Vul de ketel met de verzamelde was en laat de was volledig smelten. Als de was gesmolten is gaat het deksel op de ketel en wordt deze bedekt met dekens (vergeet je energiebron niet uit te schakelen).

Laat dit een nacht rusten. Hoe langzamer de was kan afkoelen, hoe meer vuilresten er naar de bodem gaan zakken.

24 uur later kan je de wasblok uit de ketel halen en alle vuilresten van de bodem verwijderen. Wees hier niet zuinig want alles wat je nu verzameld gaat naar de zonnewassmelter om de verloren was terug te winnen.

Je wasblok is nu klaar voor stap 3

Stap 3: Filteren

De (nog steeds vuile) was gaan we nu terug smelten in een bain-marie. Daarna gaan we deze filteren in een grote (in dit geval) frituurvet filter (zorg dat de filter goed vastgemaakt is zodat deze niet naar binnen binnen plooit of dicht valt). Je kan ook een nylonkous gebruiken.

De gefilterde was kan je laten afkoelen tot een blok was.

Nu is de was voldoende gezuiverd om waswafels van te maken.