Bijen en elektronica ..

Je bijenkast monitoren van op afstand

 

 

Enkele jaren geleden heb ik een systeem gebouwd om een bijenkast te monitoren van op afstand. Dat werkte overigens prima.

 

Ondertussen is er een evolutie, de elektronica is veel sneller geworden maar de elektronische printen zijn ook veel kleiner geworden. Precies daarom heb ik een nieuw ontwerp gemaakt met de laatste technologie.

 

Dat bestaat uit een minicomputertje en een ingebouwde gsm. Het systeem is maar enkele centimeters groot zie foto’s. De balpen, de munt en het koffielepeltje op de foto’s geven een indruk van de grootte weer.

 

Aan de elektronica is een sensor verbonden die ingebouwd is in een invoerkooitje die in de bijenkast kan worden geplaatst tussen de raten. Zo kunnen de bijen de meetsensor niet dichtmetselen. Deze sensor meet de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kast. Deze meetwaarden kunnen opgevraagd worden door een sms te versturen naar het systeem.

 

Als het systeem een sms ontvangt met een bepaalde code, dan wordt meteen een sms terug gestuurd met daarin de gemeten waarden. Alleen de eigenaar van het systeem kan een sms versturen naar de kast, het systeem zal slechts alleen naar jouw nummer een sms terug sturen omdat dit in de software is in-geprogrammeerd.

 

 

In het systeem is ook een (instelbare) trilling-sensor ingebouwd, bij het aanraken van de kast komt deze in werking en ogenblikkelijk zal een sms worden verstuurd naar de eigenaar van het systeem.

Het systeem bewaakt ook de maximale en de minimale temperatuur en luchtvochtigheid in de kast. Worden deze waardes overschreven zal ook daar een sms worden verstuurd naar de eigenaar van het systeem. Deze waarde’s kunnen ingesteld worden door de eigenaar van het systeem.

Het systeem werkt op alle soorten gsm’s, dus ook op een normale gsm, een smartphone, een iPhone.

 

De meeste imkers zullen weinig of niet begaan zijn met het technisch aspect, dat is trouwens ook niet nodig, maar indien je meer technische gegevens wenst, kan ik je uiteraard alle informatie hierover ter beschikking stellen. De software die ik hiervoor heb ontwikkeld is bij mij (gratis) verkrijgbaar. Ikzelf heb hierin geen financieel gewin.

 

Er behoeft niet gesoldeerd te worden, alles past netjes in een klein kastje dat in een ingesneden opening in het deksel van de kast kan worden ingebouwd. Voor het in mekaar knutselen van het geheel,  moet je wel een beetje technische achtergrond hebben. Het printje heb ik gekocht bij Gotron elektronica in Hasselt, de rest kan je spotgoedkoop kopen bv bij Aliexpress online. Indien je de elektronica hebt gekocht, dan kan ik online vanop afstand de software uploaden in de elektronica als je dat wenst.

 

Vragen kan je steeds : jan.vanbogget.oeterbij.be

ofwel  0489 519 285

 

De pc/gsm module kost 78 Euro

De antenne kost 4.5 Euro

De meetsensor kost 0,95 Euro

De batterij kost 17,50 Euro

De bewegingssensor kost 0,71 Euro

Dit systeem is ontworpen voor 1 kast, maar het is mogelijk om een compleet Wi-Fi netwerk uit te bouwen, zodat je alle kasten kan monitoren, maar uiteraard heb je dan een meerkost.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Meetsensor is ingebouwd in een invoer-kooitje ..

 

 

En wat als je meerdere kasten hebt?

Natuurlijk kan je meerdere kasten koppelen aan het project zoals hierboven beschreven is. In de masterkast (waarin je gsm module is geplaatst ), wordt dan een mini ontvanger geplaatst als je met meedere kasten wil werken . In de andere kast(en) wordt een klein computertje, een meetsensor, een minizendertje en een bewegingssensor geplaatst. Dus als je meerdere kasten wil monitoren dan heb je maar één masterkast nodig, de andere kasten versturen hun meetwaarde’s naar de masterkast waarin de ontvanger is geplaatst en vervolgens worden de meetgegevens van alle kasten doorgestuurd per sms naar de imker toe. De elektronica die in de bijkomende kasten worden geplaatst is opmerkelijk beter koop omdat daar geen gsm module nodig is. 

Theoretisch gezien kan je een onbeperkt aantal kasten koppelen aan de masterkast. 

De kasten moeten zich wel in een straal van 150 meter bevinden bij de masterkast om data-overdracht te garanderen. 

Is dat niet zo, dan moeten de kasten die verder op zijn geplaatst,

ook worden voorzien met een tweede masterkast.

Per bijkomende kast heb je nodig :

  • Een minicomputertje ( 7 Euro )
  • Een meetsensor ( temperatuur en vochtigheid : 0,95 Euro )
  • Een batterij : 17 Euro
  • Een mini zendertje : 2,54 Euro
  • Een bewegingssensor : 0,71 Euro
Het mini-ontvangertje                                                            Het mini-zendertje                          

                                                 

                                               De elektronica van een “slave-bijenkast”