Vele miljoenen jaren hebben bijen geleefd zonder elektronica, wat hebben bijen en elektronica met elkaar gemeen ? Helemaal niets. Maar net zoals voor vele toepassingen elektronica een handig hulpmiddel kan zijn, zo kan elektronica ook een handig hulpmiddel zijn voor een imker.

Imkervereniging “De Oeterbij” is bezig met een elektronica-project. Wij ontwikkelen een systeem dat dient om de buiten-temperatuur, de buiten-luchtvochtigheid maar ook de temperatuur en de luchtvochtigheid te meten in een bijenkast, en deze meetwaarden door te sturen naar je eigen smartphone, gsm of iphone. Tevens voorziet dit systeem een alarmbeveiliging. Bij het openen van het deksel van de bijenkast zal een reed-contact ingebouwd onder het deksel van de kast meteen een signaal doorgeven aan de elektronica, waarna een sms word verstuurd naar de eigenaar van de kast. Een onder-en boven-temperatuur-alarm waarschuwt de eigenaar per sms. Ook bij een te hoge vochtigheidsgraad zal een sms worden verstuurd. Een ingebouwde gps-ontvanger meet de positie van de bijenkast, die steeds per sms opvraagbaar is. Wanneer de bijenkast meer dan 3 meter ongevraagd wordt verplaatst, zal dit per sms worden gemeld. Voor een imker die zijn bijenkast(en) aan huis heeft staan lijkt ons dit systeem niet nodig, je gaat immers regelmatig, zo niet dagelijks¬†naar je bijenkast(en) toe..

Maar voor een imker die gaat reizen met zijn bijenkasten, of een imker die zijn bijenkasten verder van huis heeft staan, kan dit wel een handig hulpmiddel zijn. Je hebt immers een diefstalbeveiliging in je kast, en je krijgt belangrijke meetwaarden vanaf je bijenkast toegestuurd.

Ons systeem zal bestaan uit twee delen, de hardware en de software. De hardware is wereldwijd te koop aan een democratische prijs, voor ieder lid van onze vereniging zal de software gratis te verkrijgen zijn omdat wij die zelf hebben ontwikkeld..

 

De test-opstelling, door op de foto te klikken krijg je de volledige grootte. Een meetlat is toegevoegd op de foto zodat je een idee krijgt van de afmetingen ..

IMG_6988

De mini gps-ontvanger ( afmetingen 25 X 35 mm )

gps

De meetsensor om de temperatuur en de lucht-vochtigheid te meten ( 2 stuks benodigd )

afmetingen : 25mm X 15 mm

dht22

prototype

prototype